Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Søg i vejledningen

Live Search
labelsbrugervejledningmia

Excerpt
hiddentrue
Table of Contents
absoluteUrltrue

5.1 Download matrikeldata fra

KMS

GST

Inden der kan importeres matrikulære data som grundlag for udarbejdelse af en matrikulær sag i MIA, skal disse data downloades. Dette foregår dette via en Distributionsserver, der er etableret hos

KMS

GST. Opkaldet til Distributionsserveren foregår via Sagsbilledet fra menupunktet Import/eksport (eller via https://miadistribution.gst.dk/). Herfra vælges Start distributionsserveren. MIA vil herefter via internettet kalde den URL, hvor Distributionsserveren findes.

KMS

GST styrer adgangen til Distributionsserveren via brugernavn og password.

Når der er etableret forbindelse til Distributionsserveren, vil billedet nedenfor blive vist på skærmen.

Image Removed

Hvis der fås fejlmeddelelser ved afvikling af distributionsserveren, er det sandsynligvis fordi, at der ikke er installeret den nyeste Adobe SVG Viewer. Dette program kan hentes her:
http://www.adobe.com/svg/viewer/install/main.html
Såvel MIA distribution som Webmatriklen kan desuden kun tilgås fra Microsoft Internet Explorer.

I nærværende tekst, vil det blive beskrevet, hvorledes en ejendom udvælges og downloades. For nærmere beskrivelse af MIA distributionsservereren, klik på "Info" i nederste højre hjørne af billedet:

Image RemovedUdvælgelsen af
Image Added

I nærværende tekst, vil det blive beskrevet, hvorledes en ejendom udvælges og downloades. For nærmere beskrivelse af MIA distributionsservereren, klik på "Vejledning" øverst i skærmbilledet.

Udvælgelsen af ejendomme gøres hurtigst ved at indtaste matr.nr. og ejerlavskode/ejerlavsnavn øverst på siden. Alternativt kan

der vælges kommune i listen og herefter ejerlav eller vejnavn

et jordstykke fremsøges ved at tilvælge om søgefunktionen skal være efter adresse eller stednavn.
Det er desuden muligt at uploade en kommasepareret fil med en liste over samtlige matrikelnumre. Læs nærmere om denne funktion ved at klikke på

Upload

“Upload” øverst i skærmbilledet.

Når

der

ønskede ejendom er

valgt/indtastet, klikkes på "Find" knappen:Image Removed

Herefter kommer der matrikeloplysninger frem for dette matr.nr.:

Image Removed

Hvis man mener, at det er den rigtige ejendom, kan man klikke "Vælg ejendom til MIA-sag".
Herefter vil man få en besked om, at denne ejendom er valgt:

Image Removed

Herefter kan man indtaste matr.nr. for næste ejendom, og klikke "Vælg ejendom til MIA-sag" osv. Det anbefales, at der hentes et minimum af ejendomme/matrikler til den matrikulære sag, da dette vil mindske risikoen for at sagen bliver uaktuel.

Der kan også vælges at vise kort for ejendommen. Herefter vil du se HELE ejendommen lyse op i kortet med lyserødt:

Image Removed

Der kan nu klikkes på et af de tilstødende matrikelnumre. Herved kommer følgende boks op:

Image Removed

Mht. til udvælgelse af matrikelnumre og ejendomme, læs nærmere her.
For at se, hvilke ejendomme der er valgt, skal der klikkes på "Vis valgte":

Image Removed

Herefter vil de valgte ejendomme lyse op i kortet og der vil komme følgende boks op:

Image Removed

Det er nu muligt at fravælge en eller flere ejendomme, hvis man har fået valgt en ejendom for meget (ved at fjerne fluebenet ud for ejendommen). Hvis man har glemt en ejendom skal boksen lukkes, hvorefter man kan vælge ejendommen til MIA-sag i hovedbilledet. De ejendomme, der allerede er valgt, fravælges ikke ved at gøre dette.

Landsdækkende ejerlavstabel
Hvis der

indtastet vælges denne via den fremkomne dropdown. Jordstykket skulle nu gerne vises på skærmbilledet. Det er herfra muligt at selektere hvilke jordstykker, der ønskes i udtrækket, ved at trykke på et jordstykke af gangen i kortet. Når der trykkes på et jordstykker fremkommer nedenstående dialogboks:

Image Added

Såfremt jordstykket ønskes som en del af ens udtræk, skal man trykke på “+Matr.nr.”, hvorefter dette jordstykke vil blive highlightet i kortet og dermed blive en del af ens udtræk. Hvis man ønsker at tilføje tilstødende jordstykker til ens udtræk vælger man “+Nabo matrikler”, hvorefter disse jordstykker vil blive highlightet i kortet og dermed blive en del af ens udtræk. Bemærk at “+Matr.nr.” indgår i “+Nabo matrikler”. Såfremt man vælger “+BFE-nr.” tilføjes alle tilhørende jordstykker til ejendommen til ens udtræk. Der er mulighed for at vise hele denne ejendom på kortet ved at trykke på “Vis på kort” og ellers få vist ejendomsoplysningerne for ejendommen ved at trykke på “Vis ejendom”. Såfremt for mange jordstykker er valgt til sit udtræk, og man ønsker at starte forfra er dette muligt ved at trykke på “Nulstil” øverst i skærmbilledet.

Det anbefales, at der hentes et minimum af ejendomme/matrikler til den matrikulære sag, da dette vil mindske risikoen for at sagen bliver uaktuel.

Der kan læses mere om udvælgelse af matrikelnumre og ejendomme i https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462174/Kapitel%2B5%2BImport%2Bog%2Beksport%2Baf%2Bdata%2Bi%2Bn%2Bsag#5.2-Udv%C3%A6lgelse-af-matrikelnumre-og-ejendomme.

For at se, hvilke jordstykker, der er valgt til ens udtræk, skal man øverst i skærmbilledet trykke på “Udtræk”.

Herefter vil de valgte jordstykker blive listet i en ny dialogboks.

Image Added

Det er nu muligt at fravælge en eller flere jordstykker, hvis man har fået valgt en ejendom for meget (ved at fjerne fluebenet ud for ejendommen). Hvis man har glemt en ejendom skal boksen lukkes, hvorefter man kan vælge ejendommen til MIA-sag i hovedbilledet. De jordstykker, der allerede er valgt, fravælges ikke ved at gøre dette.

Landsdækkende ejerlavstabel
Hvis der svares Ja til "Landsdækkende ejerlavstabel", vil alle Danmarks ejerlav komme med i zip-filen, hvilket kan betyde at import i MIA forøges med ca. 10 minutter.
Det anbefales derfor kun at vælge denne mulighed, hvis der er opstået rod i ejerlavstabellen i MIA eller hvis den er forældet.

Supplement til sag
Her skal der svares Ja, hvis en MIA-sag skal suppleres med ekstra jordstykker.
Hvis der svares Ja til supplering, SKAL der indtastes sagsID (SagsnummerID), og her er det vigtigt, at der indtastes det rigtige sagsID.
Hvis der ønskes at lave et helt nyt, komplet udtræk med samme sagsID som et tidligere udtræk, kan "Supplement til sag" også anvendes.

Buffer (meter)
Inden man klikker Download, er det vigtigt at sætte bufferen.
Bemærk! Bufferzonen på distributionsserveren følger skellene rundt langs ejendommens afgrænsning. Det er desværre ikke muligt at se denne bufferzone, inden filerne dannes. Dette er valgt af hensyn til performance, idet bufferzonens dannelse vil tage næsten lige så lang tid som at danne selve filerne.

Kontrol (advarselsliste)
Hvis der svares Ja, vil udtrækkets jordstykker blive registreret på miniMAKS advarselsliste og der vil blive tildelt et sagsID. Dette er nødvendigt for senere at kunne indsende sagen til

KMS

GST.
Hvis der svares Nej, vil udtrækkets jordstykker ikke blive registreret på miniMAKS advarselsliste og der vil ikke blive tildelt et sagsID. Denne mulighed kan evt. vælges, hvis der skal laves et udtræk til forberedende arbejde.
Bemærk: Sager lavet på udtræk uden advarselsliste og sagsID kan ikke indsendes til

KMS

GST.
Bemærk: For supplerende udtræk til sag-på-sag skal der svares Nej til "Kontrol (advarselsliste)"

SagsnummerID

Bemærk: At der ved at trykke på “Vis advarsel” er mulighed for at se hvem, der arbejder på det jordstykke, som var ønsket i ens udtræk.

SagsnummerID
SagsID for den sag, som skal suppleres, eller hvor der skal trækkes nyt udtræk.
Skal kun indtastes, hvis der er valgt Ja til "Supplement til sag"

IndsenderID
IndsenderID er tilsendt fra kort og matrikelstyrelsen ved brugeroprettelse i miniMAKS.
IndsenderID skal ikke nødvendigvis være for den sagsansvarlige landinspektør, men kan være for den person, som udarbejder sagen.
Skal indtastes, hvis der er valgt Ja til "Kontrol advarselsliste".

RekvirentID
RekvirentID er tilsendt fra kort og matrikelstyrelsen ved brugeroprettelse i miniMAKS.
RekvirentID skal være for den sagsansvarlige, beskikkede landinspektør.
Skal indtastes, hvis der er valgt Ja til "Kontrol advarselsliste".

Når der klikkes "

Download

Dan udtræk", vil der komme en boks op, og filerne vil blive dannet. Afhængig af, hvor mange ejendomme, der er valgt, og disses størrelse, kan det tage fra få sekunder og op til ca. 50 minutter at danne filen.

Image Removed
Image Added

Klik på linket ud for Download. I dette tilfælde

4183

1567816.zip.
Nummeret der tildeles filen er tilfældigt.
Der vil nu komme en boks op, hvor der skal vælges "Save" eller "Gem" afhængig af hvilken browser, der er installeret på den enkelte PC

.
På visse PCere kan det være nødvendigt at højreklikke på linket og vælge "Gem destination som..." eller "Save target as..."

Når der er valgt en mappe, hvor filen skal gemmes, vil filen blive hentet.

.
På visse PCere kan det være nødvendigt at højreklikke på linket og vælge "Gem destination som..." eller "Save target as..."

Når der er valgt en mappe, hvor filen skal gemmes, vil filen blive hentet ind i MIA, og ellers skal man i MIA trykke på “Import/eksport” efterfuldt af “Importer matrikeloplysninger fra zip fil”.

5.1.1 Udtræk til sag på sag

En forudsætning for at du kan begynde sag-på-sag, er at den sag du skal trække data fra (Sag 1) er uploadet til ERPO, og at sagsdata er udstillet som foreløbige data på Datafordeleren, hvilket sker automatisk når sagen sendes til kommunen eller GST.

Du skal bruge sagsID for denne sag (Sag1) for at danne udtræk for Sag2.

Bemærk, at:

  • Der i denne første version af sag-på-sag funktionalitet ikke kan suppleres med produktionsdata.

  • Det er ikke muligt at få buffer-zone med i udtrækket til sag-på-sag.

  • iISag 1 må der ikke være flere, nye, udskilte veje, da disse pt. ikke kan indlæses korrekt i ERPO. Ligeledes kan der heller ikke laves sag-på-sag, hvis der i både Sag 1 og Sag 2 er nye, udskilte veje.

  • Hvis der er nye temalinjer af typen strandbeskyttelse, klitfredning eller fredskov i sag 1, er der risiko for, at Sag 2 ikke kan afsluttes hos GST, og dermed skal omarbejdes.

  • Hvis der i hhv. Sag1 og Sag2 berøres samme matrikulære elementer, fx et matrikelskel, så er der risiko for, at Sag 2 skal omarbejdes, før GST kan afslutte den. Dette forventer GST dog udbedret i en senere version.

  • I Sag 2 må der ikke anvendes delnumre, som er anvendt i Sag 1.

  • Hvis Sag2 skal omarbejdes efter Sag1 er afsluttet, skal der laves nyt “almindeligt” udtræk fra MIA distributionsserveren, og før dette kan foretages, skal Sag2 først “afregistreres” som sag-på-sag. Der er funktionalitet på vej, så du selv kan foretage denne afregistrering i ERPO, men i første omgang er du nødt til at bede GST om det ved at kontakte ERPO ServiceDesk med oplysning om sagsID for Sag2.

Inden du går i gang

Tjek status for Sag 1 i ERPO, inden du trækker data ud. Hvis fx sagens status er “Revision udsat - sagen hjemsendt” er der en risiko for, at sagen er under omarbejdelse, hvilket kan medføre at sag-på-sag til sin tid ikke vil kunne opdateres, hvis de nuværende tilgængelige data downloades til en sag-på-sag. Kontakt den pågældende landinspektør.

Sådan gør du

  1. Vælg “Udtræk” i øverste i skærmbilledet.

  2. Klik tjekboksen ’SagpåSag’ og indsæt Sag1 sagsID og tryk Hent.

    1. Image Added
  3. Vælg de matrikelnumre, du vil bruge i din nye sag - Sag 2.

Fejlbeskeder ved udtræk

Fejlbesked

Forklaring

Sag på sag - sagsid er ikke korrekt

Sagsid skal være på 9 cifre.

Sag1 sagsid og supplerende udtræk sagsid er ens.

Fejlbeskeden kommer hvis sagsID for Sag 1 og supplerende udtræk er angivet ens.

Sagen er ikke 'tidligt udstillet' i ERPO, det skal den være for at kunne bruges som en sag1 til sag på sag.

Sagen er ikke udstillet på datafordeleren eller der er uploadet ny MIA-pakke efter sagen har været udstillet. For at der kan trækkes data fra sagen til sag-på-sag, skal sagen være udstillet via ERPO. Dette sker automatisk når sagen sendes til kommunen eller GST, men det kan også foretages manuelt i ERPO under “Høring/Udstilling” → “Initier udstilling af data”.

Mindst ét matrikelnr skal være valgt til download (ikke kun Delnr).

Der er kun valgt et udtræk med <ejerlavskode>, <Delnr .>. Der skal vælges mindst ét matrikelnr.

Sag1 med sagsid … er afsluttet.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er afsluttet, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

Sag1 med sagsid … er annulleret.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er annulleret, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

Sag1 med sagsid … er aflyst.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er aflyst, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

( * ) Hvis Sag2 skal omarbejdes efter Sag1 er afsluttet, skal der laves nyt “almindeligt” udtræk fra MIA distributionsserveren, og før dette kan foretages, skal Sag2 først “afregistreres” som sag-på-sag. Der er funktionalitet på vej, så du selv kan foretage denne afregistrering i ERPO, men i første omgang er du nødt til at bede GST om det ved at kontakte ERPO ServiceDesk med oplysning om sagsID for Sag2.

Læs evt. mere om sag på sag i ERPO i Kapitel 5: Sag på sag .

5.2 Udvælgelse af matrikelnumre og ejendomme

distributionsserveren er det vigtigt at huske at få valgt alle matrikelnumre og ejendomme, som indgår i sagen. Hvis man glemmer et matr.nr. eller en ejendom i første download, kan der dog efterfølgende suppleres, men det nemmeste er at få alt med første gang.

Omvendt skal man også passe på ikke at få mere med end der indgår i sagen.
Dels vil disse matrikelnumre være unødigt registreret på miniMAKS advarselslisten.
Dels vil et for stort udtræk forhøje risikoen for, at sagsdata bliver uaktuelle, inden sagen når at blive registreret hos

KMS

GST. Dette vil medføre at sagen skal omarbejdes.

miniMAKS stiller nogle krav, som man skal tænke over allerede ved download af data. miniMAKS kræver, at disse elementer skal vælges/udpeges på distributionsserveren:

  • jordstykker, som ændres ved matrikulære ændringer

  • jordstykker, hvor der sker korttilpasning. Et jordstykke er udsat for korttilpasning, hvis tilstødende skel er ændret.

På MIA distributionsserveren er det efter opslag på et matr.nr. muligt at vælge:

  • Vælg ejendom til MIA-sag

  • Vælg matrikel til MIA-sag

  • Vælg matrikel til MIA-sag (inkl. nabomat.)

Vælg ejendom til MIA-sag
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom

  • alle jordstykker for ejendommen med i udtrækket (både kort og registerdata)

Hvis et matr.nr. vælges, kommer den samlede faste ejendom altid også med i udtrækket.
Derfor er det yderst sjældent, at det er nødvendigt at vælge en hel ejendom.
Det er kun i disse tilfælde nødvendigt at vælge en hel ejendom:

  • hvis alle jordstykker i ejendommen ændres ved matrikulære ændringer og/eller korttilpasning

  • hvis ejendommen skal sammenlægges under anden ejendom.

Vælg matrikel til MIA-sag
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom

  • det aktuelle jordstykke (både kort og registerdata)

  • registerdata for øvrige jordstykker i ejendommen. For disse jordstykker kan der ikke foretages
    ændringer i sagen, da de ikke er valgt. Dataene kommer med af hensyn til skematisk redegørelse.

Denne mulighed bør vælges i langt de fleste tilfælde for at kunne udpege præcis de jordstykker, som indgår i sagen.

Vælg matrikel til MIA-sag (inkl. nabomat.)
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom for det aktuelle jordstykke

  • den samlet faste ejendom for de omkringliggende jordstykker

  • det aktuelle jordstykke (både kort og registerdata)

  • de omkringliggende jordstykker (både kort og registerdata)

  • registerdata for øvrige jordstykker, som ikke er valgt, men som indgår i nogle af ejendommene. For disse jordstykker kan der ikke foretages ændringer i sagen, da de ikke er valgt. Dataene kommer med af hensyn til skematisk redegørelse.

Denne mulighed bør vælges med stor omtanke, idet den kan vælge mange flere jordstykker end der berøres i sagen.

Bufferzone
Bufferzonen defineres som det område af kortet, som ligger rundt om de matrikelnumre, der downloades fra MIA distributionsserveren. Dvs. det område af kortet udenom de matrikelnumre, som er valgt på distributionsserveren.
I dette område er det ikke muligt/tilladt at foretage ændringer. Dvs dette område er kun med i udtræk af hensyn til sagens kort-dokumenter, f.eks. ændringskort.

5.3 Importer zip-fil fra

KMS

GST

Zip-filen fra KMS GST indeholder dels kortdata og dels registerdata. Kortdata findes i shape-fil format, medens registerdata vil være lagt ud i en ASCI-fil med navnet Matrik.txt.

I MIA åbnes sagen og under "Import/eksport" vælges "Importer matrikeloplysninger fra zip fil"

Man skal her være opmærksom på, at selve indlæsningen vil kunne tage flere minutter, og i meget store sager endda flere timer!

Når kortet og registeroplysningerne er importeret, vil der i Sagsbilledet Ejendomsoplysninger, kunne ses de ejendomme, der er importeret, ligesom man under Funktioner, Åbn importeret matrikelkort vil kunne få det originale matrikelkortudsnit at se.

Administrative data importeres
I forbindelse med import fra distributionsserveren opdateres de administrative data, som indeholder oplysninger om Region, Kommune, Sogn og Ejerlav. Der vil derfor i den Zip-fil, der etableres med kort og registerdata fra KMSGST, findes disse filer:

Fil

Indeholder

Amt.txt

Regionskode; Regionsnavn,

Kommune.txt

Kommunekode; Kommunenavn; Retskredskode; Retskredsnavn; Regionskode

Sogn.txt

Sognekode; Sognenavn

Ejerlav.txt

Ejerlavskode; Ejerlavsnavn; EjerlavSønderjylland; Kommunekode

Disse filer indeholder semikolonseparerede lister over samtlige regioner, kommuner og sogn i Danmark.
Ejerlav.txt indeholder af performance hensyn som standard kun oplysninger for de berørte ejerlav i sagen.

Hvis der ved download er svaret Ja til "Landsdækkende ejerlavstabel" vil alle ejerlav i Danmark blive downloadet og importeret i MIA. I så fald kan det tage 5-15 minutter at importere zip-filen.

MIA vil selv finde ud af at opdatere de relevante felter i databasen med de nye værdier fra ovennævnte filer.

5.4 Eksporter matrikelkort til CAD

Når matrikelkortudsnittet er hentet fra distributionsserveren og efterfølgende er hentet ind i MIA, skal det eksporteres til et CAD-program. Ved eksport til CAD er der to muligheder: Eksport til CAD uden attributter og eksport til CAD med attributter.

Vælges eksport til CAD uden attributter, indeholder det eksporterede kort kun objekters koordinater og kode, samt objekternes 11cifrede identifikationsnummer - kaldet element-ID. Samtlige objekter i matrikelkortet har et sådan element-ID.

Vælges eksport til CAD med attributter eksporteres desuden objekternes attributter. Denne type eksport vælges, hvis brugeren ønsker at anvende attributter som vurderingsgrundlag i sagen under CAD-arbejdet. Når data skal retur fra CAD anvender MIA alene element-ID til håndtering af attributter.

Der kan ikke ændres i attributterne og nye elementer kan ikke påsættes attributter i CAD. Dette gøres i MIA.

Det er vigtigt, at landinspektørens CAD-anlæg kan holde styr på alle de element-ID'er, der ved import af DSFL-filen følger med fra MIA.

Ved eksport af matrikelkortet til landinspektørens CAD-anlæg eksporteres alle objekter som består af enkeltpunkter og linjer med en tilhørende objektkode. Endvidere vil der eksporteres alle tekster, ligeledes med objektkode. Til teksterne vil endvidere følge en teksthøjde og en tekstretning.

Se endvidere Arbejde i CAD.

5.4.1 Transformation fra UTM

Data som hentes fra MIA distributionsserveren er i projektion UTM, zone 32.

I MIA er der ved eksport til CAD indbygget en transformation, hvor der anvendes de samme transformationsparametre som i KMSTransGSTTrans.
Denne boks kommer frem:

Hvis der ønskes at få DSFL-filen i et andet koordinatsystem, skal der vælges knappen ”Vælg andet”, hvorved boksen ændres til dette billede:

Det er her muligt at vælge det ønskede koordinatsystem. Efter valget kommer man tilbage til det første billede:

Ved klik på OK foretages transformationen og der spørges som sædvanlig efter, hvor DSFL-filen skal placeres.

MIA vil for den enkelte PC huske, hvilket koordinatsystem, der var valgt forrige gang, og foreslå det næste gang, der eksporteres til CAD.
Denne indstilling gemmes i registreringsdatabasen på PC'en.

Bemærk for DKTM: Koordinatrækkefølgen er E,N i modsætning til UTM og KP2000, hvor rækkefølgen er N,E.

5.5 Arbejde i CAD

Med hensyn til det regelsæt, der knytter sig til selve udarbejdelsen af de digitale indlægningskort fra landinspektørens CAD-anlæg, henvises til disse publikationer:

  • "Bekendtgørelse om Matrikulære Arbejder"

  • "Ajourføringsvejledningen til Det digitale Matrikelkort"

5.5.1 Sletning af kortobjekter

I CAD-programmet indlægges nye skel, og der foretages eventuelt korttilpasninger og kortopretninger.
Normalt skal brugeren ikke slette objekter i kortet. Det sker i MIA i forbindelse med de matrikulære ændringer.

I enkelte situationer kan og bør der dog slettes objekter i CAD:

  1. Hvis en korttilpasning medfører færre skelpunkter i et skelforløb, kan de overflødige skellinier og
    skelpunkter slettes i CAD.

  2. Der kan foretages mindre tekniske ændringer af matrikelkortet. F.eks. kan overflødige stumper
    ”Grænse for udlagt vej og sti” slettes.

  3. Også situationer, hvor et nyt skel placeres oveni en vej- eller skovlinie kan det være relevant at
    slette vej- eller skovlinien i CAD.

  4. Kosmetiske tekster til fx ikke udskilt vej

Mastermatrikelnumre og -litra må under ingen omstændigheder slettes i CAD.

Alle sletninger i CAD vil medføre en fejlmeddelelse/advarsel ved import af CAD-filen i MIA.

5.5.2 Nye og eksisterende objekter i CAD

Nye objekter, der tilføjes til kortet, skal have den relevante objektkode, og de skal altid have element-ID 0. Der skal altså f.eks. skelnes mellem ”Skel langs vej” og ”Ejendomsskel” samt om pågældende skel også er f.eks. ejerlavs- og sognegrænse.

Alle eksisterende objekter skal beholde deres (op til) 11-cifrede element-ID. Det betyder, at ved korttilpasninger og kortopretninger skal brugeren flytte objekterne hen til deres nye placering. Dermed er det eneste nye deres koordinatsæt.

5.5.3 Deling af linjer

Undertiden indskydes et nyt sideskel i et eksisterende skel. Den eksisterende skellinie skal i dette tilfælde deles i to og det 11-cifrede ID tildeles begge skellinier som vist på nedenstående figur:

Samme regel gælder for deling af temalinjer
Tilsvarende hvis en korttilpasning medfører flere skelpunkter, skal disse punkter ”indsættes” i eksisterende skellinier, der efterfølgende brydes. Derved opstår 2 eller flere skellinier med samme element-ID men forskellig fra 0.

Hvis endepunktet af et nyt skel præcist er sammenfaldende med skæringspunktet med det eksisterende skel og der dermed ikke er behov for nogen form for korttilpasning af det eksisterende skel, vil MIA oftest acceptere, hvis det eksisterende skel ikke er delt. Der kan dog være tilfælde, hvor MIA i sådanne tilfælde har problemer med fladedannelsen, og derfor tilrådes det altid at dele skel i disse situationer.

Hvis et nyt og et eksisterende skel, der skal slettes i sagen, krydser hinanden skal ingen af skellene deles i skæringspunktet og der skal ikke indsættes skelpunkt.
Dog er der en undtagelse til denne regel, hvis den ene eller begge af linjerne er cirkelbuer. I så fald skal begge elementer deles i skæringspunktet for at MIA kan danne fladerne korrekt.

5.5.4 Nye objekter ovenpå eksisterende

Brugeren skal også være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at tegne nye objekter i CAD oven på objekter, der senere skal slettes i MIA. Det er f.eks. tilfældet i den situation, hvor et skel mod en privat fællesvej bortfalder. Til erstatning for det slettede skel, skal der i CAD tegnes en ”Grænse for udlagt vej og sti”.

Tilsvarende vil det, når der skal slettes skel i en ”Fredskovgrænse”, oftest være nødvendigt at tegne en ”Fredskovgrænse, ej skel” til erstatning.

Det er ikke tilladt at tegne nye skel oveni eksisterende skel.

5.5.5 Placering af skelkredse

I alle punkter, der medtages med mål på målebladet, skal der sættes en ny skelkreds – også selv om der findes en i forvejen. Den eksisterende kreds bør ikke slettes i CAD jf. Ajourføringsvejledningen.
Ved koordinatsammenfald mellem en ny og en gammel kreds, tager MIA attributterne for den nye kreds, men elementID for den gamle.
Denne regel er indført med henblik på at sikre en korrekt opdatering af attributter på elementerne i matrikelkortet samt for at danne historik for skelkredse i Matrikelkortet.
Der skal ikke sættes nye kredse i punkter, der kun benyttes som indlægningsmål (punkter i parantes).

For punkter i labile skel gælder samme regel om, at der skal indsættes nyt skelpunkt, hvis punktet er indmålt og dermed i koordinatlisten. Bemærk dog at for labile skel skal der indsættes jf. Ajourføringsvejledningen indsættes skelpunkter med punktklasse 3 samt disse attributter:
Produktionsmetode: MK
Indlægningstype: UK

Som det ses af ovenstående, er det ikke nødvendigt at indsætte klasse 3 skelpunkter. Det kan dog være en god ide at indføre det som vane at gøre det alligevel. Ved import af CAD-filen i MIA vil MIA nemlig give fejlmeddelelse, hvis der findes skellinier uden skelpunkter i begge ender. Dvs. hvis man selv har indsat klasse 3 skelpunkter, burde der ikke komme fejlmeddelelser ved import fra CAD. Hvis der gør det, skyldes det at der er skelpunkter og skellinier, der ikke er sammenfaldende.
Hvis man derimod generelt ikke har indsat klasse 3 skelpunkter, vil der ved import fra CAD i MIA komme en lang liste af fejlmeddelelser. Her kan det være svært at overskue, hvilke meddelelser, der skyldes deciderede fejl og hvilke der skyldes at man (bevidst) ikke har indsat klasse 3 skelpunkter.

I Matrikelkortet skal der være skelpunkter mellem alle skel.
Når skel deles eller der laves nye skel, bør der mellem skellene indsættes skelkredse med aktuel
punktklasse. Hvis der ikke indsættes skelkredse, vil MIA automatisk indsætte skelpunkter med
punktklasse 3.

5.5.6 Ændring af objektkoder for linjer

Det kan undertiden være nødvendigt at ændre objektkoden for en linje i forbindelse med sagsudarbejdelsen.
Det kan fx være:
Et skel, der skal ændres fra "Skel vej og gadejord" til "Skel ejendom".
En temalinie, der skal ændres fra "Fredskovsgrænse følger skel" til "Fredskovsgrænse følger ikke skel".

Dette kan gøres i CAD eller MIA.

I MIA åbnes kortvinduet og der vælges Rediger - "Ændre skelkode" og linien udpeges. Der kan kun udpeges een linie ad gangen. Herefter kan ønsket linietype vælges. Funktionen kan dog kun aktiveres, når brugeren er i gang med en ændring. Der gemmes først, når der i kortvinduet er valgt ”Udfør”.

Dette princip kan således anvendes til at skifte mellem forskellige liniekoder - men ikke til at ændre til objekter af en anden kategori. F.eks. kan der ikke ændres fra ”Skel vej og gadejord” til ”Grænse for udlagt vej og sti” eller til ”Fredskovsgrænse, ej skel”. Ligeledes kan fx en ”Grænse for udlagt vej og sti” ikke ændres til et skel. Skal der foretages sådan en ændring, må det relevante objekt være tegnet i CAD som nyt objekt med elementID 0.

Administrative grænser
De administrative grænser på skel kræver en særskilt bemærkning. I miniMAKS databasen hos KMS GST er skel ikke registreret med en administrativ grænse. Ved udtræk fra MIA distributionsserveren påsættes de administrative grænsekoder på skel ud fra en sammenligning af de enkelte jordstykkers administrative koder.

For skel er det i CAD eller MIA muligt at ændre administrativ grænse ved at skifte fra een skeltype til en anden.
Ændring af et skels administrative kode ændrer ikke den administrative kode for et jordstykke.

Ændringer af administrative koder på skel sendes ikke med sagen til KMSGST. Ændring af administrative skeltyper kan dog give mening for visning af ændringskortet, idet der er forskel på tykkelsen af skel afhængig af den administrative kode.

5.5.7 Ændring af punktklasse

Undertiden kan det være nødvendigt at ændre et skelpunkts punktklasse.
Det kan ske i MIA eller i CAD, men i CAD er der en særlig forholdsregel jf. nedenfor.

I MIA skal man være inde i en ændring i kortvinduet for at få lov at ændre punktklassen. Det er i princippet ligegyldigt hvilken ændring man er inde i, men det mest logiske er måske at gøre det under Korttilpasning/Kortopretning. Der vælges "Rediger" - "Ændre punktklasse". Herefter skal punktet udpeges og der kommer denne boks op:

Hvis der er tale om et eksisterende skelpunkt (dvs. med elementID ‡ 0) vil MIA farve kredsen rød efter ændringen.

I CAD er det ikke tilladt at "opgradere" et eksisterende skelpunkt. I stedet skal der indsættes en ny kreds med elementID 0 med den ny punktklasse. Det "gamle" skelpunkt skal ikke slettes i CAD. Det skal blot blive liggende således at der i CAD-filen til MIA er hhv. et nyt og et eksisterende skelpunkt oveni hinanden. MIA finder selv ud af at slette det gamle punkt.

5.5.8 Nye fikspunkter

Sager, hvor der etableres nye fikspunkter, kan uden problemer udarbejdes i MIA. Det anbefales at få udført en serviceberegning af de nye punkter i KMS’s GST’s Referencenetkontor. Når koordinaterne foreligger, kan punkterne digitaliseres ind på matrikelkortet i CAD med element-ID 0. Det forkortede fikspunktnummer oprettes også i CAD med element-ID 0. Efter importen af DSFL-filen fra CAD vil de nye punkter med tilhørende punktnumre herefter fremstå med rød farve i kortvinduet i MIA og på ændringskortet.

5.5.9 Flytning af tekster

Tekster kan flyttes/korttilpasses i CAD og i så fald vil den nye placering blive opdateret i MIA. Tekster kan også flyttes i MIA.
Fx skal matrikelnumre flyttes i udstykningssager, så nummeret står i den flade, der senere udgør restejendommen.

Kun for mastermatrikelnumre og -litra vil flytninger af tekster blive sendt med sagen ind til KMS GST som en ændring i Matrikelkortet.

Man skal være opmærksom på, at mastermatrikelnumre og -litra ikke må flyttes, så de krydser et eksisterende skel. I så fald vil der komme en FATAL fejl ved import af CAD-filen i MIA.

I MIA kan masternumre også flyttes. Under Rediger vælges "Flyt Mastermatr.nr.". Hvis mastermatrikelnummeret ikke er placeret korrekt i MIA, vil der efter indsendelse af sagen til KMS GST komme en fladefejl i kontrolrapporten, som modtages pr. mail.

5.5.1.0 Kosmetiklag

Hvis det ønskes kan der i CAD oprettes et supplerende tekstlag med tekster, som ikke vises i matrikelkortet fra KMSGST. Der kan f.eks. oprettes et vejnavn, der ikke er med i kortudsnittet hjemtaget på distributionsserveren.

Teksten skal sendes til MIA med DSFL-koden %D163. Tekster i dette lag vil fremtræde med mørkeblå i kortvinduet og overføres ikke til matrikelkortet ved opdateringen i KMSGST.

Tekststørrelse og en eventuel rotation kan styres via DSFL-formatet, men det kan også ændres i MIA på samme måde som for andre tekster.
Teksterne er både synlige, når der arbejdes i kortvinduet, samt når der printes ændringskortet.
Teksterne er default slået til, men kan slås fra på følgende måde: I kortvinduet vælges menuen "Kortindstillinger". Her fjernes fluebenet ved "Vis kosmetiklag".

5.6 Importer matrikelkort fra CAD

Det fra CAD modificerede matrikelkort skal importeres til MIA via en DSFL-fil. Hvis der ikke er behov for CAD-arbejde til en matrikulær sag, altså situationer, hvor der optræder nye skel i forbindelse med den matrikulære sag, og hvis der ikke skal ske kortopretning/korttilpasning og lignende, så kan det importerede matrikelkort anvendes til dannelse af sagsgrundlag.

Efter valg af fil til import skal der angives, om man ønsker at rette i default-attributter for de nye elementer. Det sker ved at afkrydse "Ret i default værdier" i den fremkomne dialogboks forneden til venstre.

Der fremkommer herefter endnu en dialogboks, hvor default grundmateriale og indlægningsgrundlag for nye objekter kan ændres:

Det er ikke nødvendigt at indtaste ejerlavskode.
Det er kun nødvendigt at rette i grundmateriale og indlægningsgrundlag, hvis målingen ikke er tilknyttet fikspunkter eller GPS.

Kortet importeres herefter.

5.6.1 Transformation til UTM

Ved import fra CAD vil MIA transformere koordinaterne i matrikelkortet tilbage til UTM.
For at denne transformation kan foregå korrekt kræver MIA, at der i %H1 i DSFL filen er angivet korrekt kode for koordinatsystem jf. DSFL formatet.

Bemærk for DKTM: Koordinatrækkefølgen er E,N i modsætning til UTM og KP2000, hvor rækkefølgen er N,E

Ved import sørger MIA for at udjævne de millimeter fejl, der kan opstå, når der transformeres frem og tilbage.
Dette betyder også, at korttilpasninger under 3mm ignoreres.

5.6.2 Skel under tilblivelse (SUT)

Praktiserende Landinspektørers Forening og diverse ledningsejere har indgået en aftale om levering af skel under tilblivelse. Denne funktion er nu blevet indbygget i MIA.
SkelUnderTilblivelse (SUT) er en funktion, hvor alle nye skel i den matrikulære sag bliver sendt (uploadet) til en PLF server, hvorfra ledningsejerne så kan se, hvilke nye ændringer der er undervejs.

Kald af SUT programmet
SUT-programmet bliver automatisk kaldt ved import af dsfl-filen fra CAD via boksen ”Importer kort fra CAD og udarbejd sagsgrundlag”. Der er i denne boks blevet tilføjet en ny funktion: ”Dan og send
SkelUnderTilblivelse DSFLfil”. Som default vil denne altid være aktiveret, dvs. fluebenet skal fjernes hvis filen ikke ønskes uploadet til PLF serveren.

Er der spørgsmål eller problemer med SUT-programmet skal der rettes henvendelse til PLF.

5.6.3 Kontrol af kort fra CAD

Der foretages forskellige kontroller ved import af kortet.
Selvom det er forsøgt at fange de former for almindelige fejl, der kan forekomme, kan det dog ikke garanteres at kontrollerne i MIA fanger alle former for fejl.

Hvis MIA finder fejl i det importerede kort, kommer der en liste med de fejl, som MIA har fundet.
Listen over fejl gemmes i en fil i MIA sagsmappen Ansoegning med filnavnet fejl1_JOURNALNR.txt, hvor JOURNALNR er sagens journalnr.
Dvs. fx her:
T:\MIAdata\Sager for 32148\Sag SagsID100009807\Ansoegning\Fejl1_2009-12345.txt

Der skelnes mellem ADVARSEL og FATAL FEJL.

Alle advarsler listes under en lang liste, mens FATALE fejl opdeles for hver type af kontrol.
For advarsler, bør brugeren kontrollere, om der er tale om en fejl eller en bevidst handling.
Hvis der er en eller flere fatale fejl, vil importen stoppe.
Kontroller, som giver fatale fejl har oftest et kontrolnr.

I det følgende gennemgås betydningen af de hyppigst forekommende fejlmeldinger:

Beskeden kommer, hvis der er ændret på kortobjekter, som findes på jordstykker, som ikke er valgt på distributionsserveren.
Når beskeden kommer, vil der være mulighed for at vælge "Afbryd" eller "Fortsæt".
BEMÆRK: Hvis der vælges "Fortsæt" vil MIA ignorere den nævnte ændring. Oftest bør man derfor vælge "Afbryd", således at man kan få suppleret sagen med det/de manglende matr.nr.
Beskeden kan også komme, hvis nogle skelflader ikke er lukket. I så fald kan MIA ikke danne flade og vil derfor opfatte matrikelnumrene som liggende i bufferzonen.
Her kan der anbefales at vælge "Afbryd", idet MIA i så fald vil fortsætte med de øvrige kontroller, hvor fejlmeddelelserne kan være nyttige til fejlfinding i kortet.

Denne advarsel kommer, hvis der i CAD-filen er 2 skellinjer, hvorimellem der ikke er en skelkreds.
Læs nærmere her: Placering af skelkredse.

Denne fejlmelding vil optræde, hvis der er slettet elementer i CAD. Dette kan gøres i visse tilfælde, som beskrevet i Sletning af kortobjekter. I det konkrete eksempel er der slettet en linie ”Grænse for udlagt vej og sti”.
Hvis der kommer en lang liste af disse advarsler, kan det skyldes at der forsøges at importere et kort fra CAD, som ikke modsvarer matrikelkortet fra distributionsserveren.

Det er ikke tilladt at slette mastermatrikelnummer - også selvom matrikelnummeret skal udgå i sagen.
Derfor kommer der fatal fejl ved import.

Denne fejlmelding vil optræde, hvis der kommer et element med et 11cifret ID (altså et eksisterende element) retur fra CAD, der ikke kan genfindes i de originale kortdata.
Meldingen vil generelt komme, hvis det er valgt at importere et kort fra CAD, som ikke tilsvarer matrikelkortet fra distributionsserveren.
Fejlen kan skyldes, at man importerer CAD-filen i en forkert sag.
Det kan også skyldes at man har suppleret en CAD-fil, men importerer CAD-filen i en sag, som ikke er suppleret. Læs evt. nærmere om supplering.
Meddelelsen kan også forekomme, hvis en fejl i CADprogrammets DSFL-oversætter forårsager, at et objekt tildeles en forkert objektkode ved oversættelsen og derfor også kommer retur til MIA med en fejlagtig kode.

Beskeden kommer, hvis fx et skel kun består af eet punkt.
I nogle CAD-programmer kan man fejlagtigt komme til at slette den ene ende af et linieobjekt, fx en udlagt vej. Derved forsvinder det fra skærmen i CAD. Men punktet er stadig i data og vil blive oversat fra CAD til DSFL. Objekterne bør fjernes fra CAD-filen.
Fejlen kan også komme til udtryk ved denne besked:

Der findes ingen fil, der hedder statisti.txt, men statisti.inf findes i MIA sagsmappen under Kort/Kort1/MIA modificerede shape-filer/

Beskeden kommer, hvis skel ligger dobbelt i CAD-filen. Der vil altid blive nævnt begge skel. I det viste eksempel er der altså tale om et nyt og eksisterende matrikelskel, som ligger oveni hinanden.

Beskeden kommer, hvis skelpunkter ligger dobbelt. Der vil altid blive nævnt begge skelpunkter. Der kommer ingen fejlbesked, hvis en eksisterende skelkreds er sammenfaldende med en ny skelkreds, som det er krævet i Ajourføringsvejledningen.

Beskeden kommer, hvis et nyt og eksisterende skel danner en flade under 1 kvm. Hvis fladen er meget lille, kan MIA i nogle tilfælde have problemer med danne fladerne korrekt. Oftest er der dog ingen problemer.

Denne fejlmelding fås, hvis nye elementer sendes retur uden element-ID.
Oftest er der tale om nye elementer, som pga. forkert opsætning i CAD ikke har fået elementID 0.

Imodsætning til temalinier og skel må der ikke være skelpunkter med samme elementID.

Beskeden kommer, hvis der i CAD-filen er fritstående skelpunkter, dvs. skelpunkter som ikke er sammenfaldende med matrikelskel.

Beskeden kommer, hvis der i CAD-filen er fritstående skel, dvs. skellinjer med endepunkter, som ikke er sammenfaldende med andre skellinjers endepunkter.
Der ses bort fra skel i bufferzonen.

Beskeden kommer, hvis en temaflade ikke er lukket. Læs nærmere om i Fritstående temalinjer.

Beskeden kommer, hvis en temalinier af typen "følger skel" ikke følger et skel. Læs nærmere i Fejl i FølgerSkel.

Fladekontrol
I forbindelsen med importen danner MIA 2 sæt flader:
1 sæt ud fra alle skel (MIA-modificeret flade)
1 sæt ud kun ud fra skel med elementID forskellig fra 0 (originalflader)
Begge sæt flader skal kunne dannes.

Hvis der er fejl i MIA-modificerede flader kan der komme denne fejlmeddelse:

Fejlen vil ofte blive efterfulgt af disse meddelelser

Sidstnævnte fejl (Fladekontrol 2105) kommer også, hvis der er fejl i originalfladerne.

Fejl i fladedannelsen kan skyldes, at:
a) der findes flader, der ikke er lukkede - dvs. der er fritstående skel.
b) der er indskudt et ekstra knækpunkt i et eksisterende skelforløb ved at tilføje en skellinie med element-ID 0 som vist til venstre på nedenstående figur.

I stedet skal brugeren, når der er behov for ved teknisk ændring at indføre ekstra knæk i et skelforløb, overføre et 11cifret element-ID fra en af de tilstødende skellinier til den indskudte skellinie. Der kan oprettes flere nye knæk på denne måde.

c)
Et skel ikke er delt.

Ved denne fejl vil der komme fejl for MIA-modificeret flader.

c) 2 mastermatr.nr. er placeret i samme flade.
MIA kontrollerer, om der i de originale flader (dvs. uden de nye skel) findes mere end 1 mastermatr.nr.
Det kan f.eks. forekomme ved meget smalle gående flader.

MIA går ned
Arbejdes der med meget store mængder kortdata forekommer det, at MIA tilsyneladende går ned under importen. Man skal dog blot have lidt tålmodighed, importen vil gå igennem.

Kan årsagen til importproblemer ikke klarlægges, står MIA Service til rådighed.

5.7 Import af supplerende ejendomme

I store sager kan det nogle gange være svært at overskue, hvor mange ejendomme, der er brug for i MIA. Derfor tilrådes det hellere at hente en ejendom for meget hjem end en ejendom for lidt. De ejendomme, som ikke indgår i matrikulære ændringer, vil ikke fremgå af skematisk redegørelse.

Alligevel kan det ske, at man efter at have lavet sit CAD-arbejde opdager, at der mangler matrikeloplysninger for en eller flere ejendomme, som skal indgå i matrikulære ændringer.
Det er da muligt via MIA at supplere sit CAD-kort, således at CAD-arbejdet ikke er spildt.

Hvis det opdages, at der mangler ejendomme efter der er startet på de matrikulære ændringer, er det desværre nødvendigt at slette alle de matrikulære ændringer inden der kan suppleres.

Supplering er på eget ansvar!
Det skal understreges, at supplering altid foregår på landinspektørens eget ansvar! Dette blev aftalt med PLF ved indførelsen af muligheden for supplering i MIA. I MIA er der derfor ingen kontrol for, om kortet er blevet ændret siden første download. Der bliver kun suppleret med objekter, der ikke er tilstede i det originale kort. Hvis der er en nat eller mere imellem første download og det supplerende download, er der derfor en risiko for, at der bliver rod i kortet, hvis der er sket ændringer i området.
Derfor bør landinspektøren ALTID sikre sig, at der ikke er sket ændringer for det område af matrikelkortet, der er fælles for de to kort.

Supplering af sag på ikke-godkendt grundlag
Sag-på-sag sager kan godt suppleres. Reglerne for supplering er de samme: Der må ikke suppleres, hvis der i området er sket registrerede ændringer i andre sager.
Udtræk fra distributionsserveren til supplering af en sag-på-sag skal foretages uden sagsID. Dvs. der skal svares Nej til "Kontrol (advarselsliste)".

Fremgangsmåde
I nedenstående fremgangsmåde forudsættes det, at de originale matrikeloplysninger er indlæst i MIA.

  1. Download de ejendomme, der skal suppleres med, fra distributionsserveren.

  2. Importer de supplerende ejendomme i MIA

  3. "Eksporter supplerende kort til CAD"

  4. Oversæt DSFL-filen til CAD format

  5. Supplerende kort og eksisterende CAD fil samles

  6. Udfør eventuelle ændringer i CAD – fx indlægning af nye skel

  7. Oversæt fra CAD format til DSFL format.

  8. Indlæs den samlede DSFL fil i MIA

Det er også muligt at supplere MIA, hvis der overhovedet ingen CAD arbejde er (fx sammenlægning).
Udfør da pkt. 1 og 2 fra ovenstående, og vælg herefter "Anvend matrikelkort og udarbejd sagsgrundlag"

Ad 1. Download supplerende ejendomme
I MIA er det muligt at importere supplerende ejendommme. Der skal KUN hentes den eller de ejendomme, der ønskes suppleret med. Ved supplerende download skal der indtastes det sagsID, som blev tildelt ved første udtræk. Se Download kort og registeroplysninger fra KMSGST.

Ad 2. Importer de supplerende ejendomme i MIA
I sagsbilledet under ”Import/eksport” vælges funktionen: "Importer supplerende matrikeloplysninger fra zip fil".
Hvis funktionen ikke er tilgængelig, er det nødvendigt først at slette det indlæste kort fra CAD (og hermed alle matrikulære ændringer i MIA). I sagsbilledet under ”Funktioner” vælges ”Slet kortvindue”:

Ad 3. "Eksporter supplerende kort til CAD"
Når MIA er blevet suppleret, skal CAD-kortet eventuelt også suppleres, inden det indlæses. Til dette formål kan MIA lave en DSFL fil, som indeholder alle nye elementer, der er kommet til siden første download. DSFL filen kan dannes med eller uden attributter. Under ”Import/eksport” vælges "Eksporter supplerende kort til CAD uden attributter" eller "Eksporter supplerende kort til CAD med
attributter":

Hvis den dannede DSFL fil er helt tom, skal CAD-kortet ikke suppleres, da der så ikke er noget at supplere med. Dette kan kontrolleres ved fx at åbne den netop dannede DSFL fil i fx NotePad. Hvis ikke CAD-kortet skal suppleres, kan pkt. 4 og 5 springes over.

Ad 5. Supplerende kort og eksisterende CAD fil samles
Hvis den netop dannede DSFL fil indeholder data, skal CAD kortet suppleres. Dette kan eventuelt gøres ved at ”klippe” elementerne fra den supplerende DSFL fil ind i den ”gamle” DSFL fil. I nedenstående eksempel skal der suppleres med 2 skel. Her markeres altså alt imellem headeroplysningerne %H og slutmarkeringen %S.

Disse elementer skal så indsættes i den ”gamle” DSFL. Elementerne indsættes imellem headeroplysningerne %H og slutmarkeringen %S. F.eks umiddelbart efter de eksisterende elementer i filen.

Filerne kan også samles i CAD. Denne procedure vil være forskellig afhængig af CAD systemet, og beskrives derfor ikke her. Ofte vil dette være at foretrække, så det er muligt at se, hvad der suppleres med. Nogle CAD systemer kan give hver enkelt fil sin egen farve.

Ad 6. Udfør eventuelle ændringer i CAD – fx indlægning af nye skel
Det kan være, at der i forbindelse med suppleringen skal lægges ekstra nye elementer ind - fx skel. I så fald skal disse elementer lægges ind i CAD, og der skal evt. foretages korttilpasning.

Ad 8. Indlæs den samlede DSFL fil i MIA
Den samlede DSFL fil skal nu indlæses i MIA. Dette foregår på normal vis vha. ”Importer kort fra CAD og udarbejd sagsgrundlag”

Søg i vejledningen

Live Search
labelsbrugervejledningmia