DETTE KAPITEL ER UNDER UDARBEJDELSE
Søg i vejledningen
2.1 Digital signatur
Indsendelse af digitale matrikulære sager fra MIA til ERPO kræver en digital signatur. Den type digital signatur, som skal anvendes, er den type der kaldes medarbejdersignatur. Med en medarbejdersignatur kan både indehavere og medarbejdere foruden at sende sager til GST også indberette til andre offentlige myndigheder på virksomhedens vegne.
Ved bestilling af signaturer for de enkelte medarbejdere skal man være opmærksom på, at den e-mail adresse, der anføres for landinspektører med beskikkelse, er den e-mail adresse, der vil blive anvendt af miniMAKS ved fremsendelse af registreringsmeddelelser, kontrolrapporter og meddelelser fra advarselslisten. CPR-nummer skal ikke anføres. Læs nærmere om digital signatur på dette link.
Når den digitale signatur er modtaget og installeret, kan der gås videre med https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/edit-v2/2668462128#2.2-Brugeroprettelse-i-miniMAKS .
Dette afsnit er sidst revideret: 17-10-2021
2.2 Brugeroprettelse i miniMAKS
Inden der kan trækkes data ud til matrikulære sager og indsendes sager gennem MIA, skal man som landinspektør være oprettet som bruger i miniMAKS. For at kunne blive oprettet som bruger i miniMAKS skal du have en digital medarbejdersignatur. Læs
nærmere i afsnittet https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/edit-v2/2668462128#2.1-Digital-signatur
Du skal oprette dig selv som bruger i miniMAKS ved at logge ind på erpo.dk med dit medarbejder NemLog-in.
Udfyld de krævede felter. Nogle felter vil blive hentet fra din digitale signatur. Kontroller, om de er korrekte. Angiv, om du skal være hhv. Indsender og Rekvirent. For landinspektører med beskikkelse markeres både for indsender og rekvirent mens medarbejdere uden beskikkelse alene markerer for indsender. Begreberne forklares nærmere nedenfor.
Rekvirent
Den sagsansvarlige landinspektør, som skriver under på sagen. Efter oprettelse vil rekvirenten blive tildelt et ’RekvirentID’, som er det nye landinspektørnr.
Indsender
Den person, der indsender sagen og/eller supplerende dokumenter. Efter oprettelse vil indsenderen blive tildelt et ’IndsenderID’. Hvis en person både skal indsende sager og underskrive sager, skal vedkommende oprette sig selv som både Indsender og Rekvirent og vil dermed få tildelt både et IndsenderID og et RekvirentID.
Efter oprettelse
Når GST har oprettet dig som bruger, vil du få tilsendt IndsenderID og evt. RekvirentID pr. mail. ID'erne skal herefter indtastes under Personale i MIA. ID'erne skal ligeledes anvendes ved udtræk af data til matrikulære sager fra MIA distributionsserveren.
Dette afsnit er sidst revideret: 07-10-2021
2.3 Support vedrørende MIA
2.4 Systemkrav
2.5 Installation af MIA
For at installere MIA skal man gå til Geodatastyrelsens hjemmeside: https://gst.dk/matriklen/matrikulaer-sagsbehandling/mia-erpo-og-ser/download-mia og trykke på linket: https://miadistribution.gst.dk/update/install/MIAinstall.exe. Herefter downloades installationspakken for MIA. Åbn for denne ved trykke på den:
BILLEDE 1
Efter at have åbnet installationspakken fremkommer nedenstående vindue, hvorfra man skal trykke på Næste.
BILLEDE 2
Efter at have trykket på Næste fremkommer nedenstående dialogboks. Herfra er der mulighed for enten at vælge, om man vil:
Start ny, tom MIA3 database
Denne mulighed skal vælges, hvis der ønskes at starte på en helt ny, tom database.
Benyt allerede oprettet MIA3 database
Denne mulighed skal vælges, hvis der allerede er oprettet en MIA3 database, og der nu skal installeres MIA3 på yderligere en PC. Her er det vigtigt i de følgende trin, at der udvælges de samme stier til hhv. database og kort-filer, som der blev valgt ved første installation.
Når en af valgmulighederne er valgt, er der mulighed for at trykke på Næste.
BILLEDE 3
MIA kobler op mod en database. Under installation skal der tages stilling til, om der anvendes Access-, MySQL eller MicroSoft SQL Server database. MicroSoft SQL Server og MySQL er mere egnet til flerbrugerløsninger end Access. I nedenstående er der mulighed for at folde vinduer ud, alt efter om man ønsker at installere Access-, MySQL eller MicroSoft SQL Server database.
Dette afsnit er sidst revideret: 07-10-2021
2.5.2 Installation af MIA
De efterfølgende trin er afhængig af, hvilken databasetype der anvendes:
Installation af MIA med MS Access - https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462128/Kapitel+2+I+gang+med+MIA#2.5.2.3--Installation-af-MIA---Access
Installation af MIA med MySQL - https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462128/Kapitel+2+I+gang+med+MIA#2.5.2.4--Installation-af-MIA---MySQL
Installation af MIA med MS-SQL - https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462128/Kapitel+2+I+gang+med+MIA#2.5.2.5--Installation-af-MIA---MS-SQL-Server
Den sidste del af installationen er ens for alle databasetyper: Installation af MIA - del 2, jf. https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462128/Kapitel+2+I+gang+med+MIA#2.5.2.7--Installation-af-MIA---del-2
Dette afsnit er sidst revideret: 28-05-2010
2.5.2.6 Fejlsøgning - netværksløsninger generelt
I dette afsnit beskrives problemstillinger, som er generelle for netværksløsninger, dvs. ved anvendelse af MySQL eller MS-SQL database
Firewall
Selvom der kan dannes forbindelse vha. ”ping” (læs evt. nedenfor) kan der godt være en firewall, som forhindrer adgang. Den firewall, som er indbygget i Windows volder normalt ikke problemer, men der kan være andre firewall programmer installeret på PC’en eller serveren. Der skal være åbnet for port 3306.
IP-adresse
Ved installation af MIA3 skal der indtastes den korrekte IP-adresse. IP-adressen kan findes ved at gå ind på den server, hvor MySQL er installeret og vælge: ”Start” – ”Kør” – ”cmd” – ”ipconfig”.
Herved skulle der komme et billede der ser således ud:
IP-adressen er her: 172.27.5.143
Man kan teste, om det er muligt fra en anden PC at lave forbindelse til denne IP-adresse ved i et dos-vindue at skrive: ”ping IP-ADRESSE”, fx ”ping 127.27.5.143”. Hvis det går godt, burde det se således ud:
Bemærk for MySQL
Hvis MIA3 og MySQL ODBC Connector allerede er installeret, kan IP adressen ændres/kontrolleres. Se afsnittet Fejlsøgning - MySQL, jf. https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462128/Kapitel+2+I+gang+med+MIA#2.5.2.4.1--Fejls%C3%B8gning---MySQL .
Dette afsnit er sidst revideret: 26-05-2010
2.5.3 Windows Vista og Windows 7
For disse operativ systemer kan der være mindre problemer ved installation og/eller kørsel af MIA. Kontakt evt. MIA-service for at høre nærmere. MIA's indbyggede Hjælp funktion kan ikke anvendes. Download i stedet seneste MIA manual fra GST' hjemmeside. Hvis styresystemet er af typen 64bit, er det nødvendigt at installere et særskilt program til udskrift for at få PDF dannelsen til at virke.
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
2.5.3.1 PDF print program for Windows 64bit
Dette afsnit beskriver, hvordan MIA3 PDF print program 64bit installeres.
Fjern eksisterende program
Vælg Start – Kontrolpanel – Printer
Disse to printere skal slettes, hvis de findes:
”KMSPDFWRITER”
”PDF KMSPDFWRITER”
Vælg Start – Kontrolpanel – Fjern et program. Marker programmet ”KMSPDF” og vælg ”Fjern/rediger”
Genstart PC’en.
2. Hent nyeste print program til 64bit
Det nyeste print program til MIA3 på 64bit PC'er kan hentes her: https://miadistribution.KMS.dk/update/KMSPDFWRITER/KMSPDF_Installation_64bit.exe
Vælg at gemme filen et sted, hvor du kan huske det.
3. Installer print program
Kør programmet ”KMSPDF_Installation_64bit.exe”. Følg anvisningerne.
Herefter burde der kunne printes fra MIA.
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
2.5.4 Opdatering af MIA
Det er muligt at konfigurere MIA til ved opstart at undersøge via Internettet, om der hos GST ligger opdateringer til MIA klienten eller til de øvrige program moduler og filer, som MIA anvender. Under menupunktet Hjælp i MIA's startbilledet, vælges "Konfigurer automatisk opdatering".
I dialogen til konfigurering af den automatiske opdatering er det muligt at sætte hvor ofte det ønskes undersøgt om der findes opdateringer til MIA. Desuden kan man se hvornår den seneste undersøgelse for opdatering er foretaget:
Ved valg af menupunktet "Undersøg for nye opdateringer" kan der anfordres en undersøgelse af om der findes aktuelle opdateringer til MIA hos GST. Hvis der findes opdatering i forhold til den aktuelle installation er det muligt, at vælge om opdateringen skal foretages. Hvis det er første gang der undersøges for opdateringer, vil det blive foreslået, at der foretages en total opdatering af hele MIA installationen. Hvis der efterfølgende ønskes en sådan total opdatering af MIA vælges blot "Opdatér
alle MIA-filer".
Bemærk:
Brugere med Windows Vista og Windows 7 skal foretage opdateringen på denne måde: Fra Windows start menuen vælges programmer. Under "MIA til miniMAKS" vælges hhv. "Undersøg for nye opdateringer" eller "Opdatér alle MIA-filer".
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
Denne besked vil komme frem, hvis opdateringen ikke virker:
Grundet sikkerhedsårsager har GST forhøjet sikkerheden(SSL-protocol) på MIA-distributionsserveren. Det betyder at hvis MIA 3.01.04 til 3.01.07 er installeret på en PC, så vil opdateringen kunne ikke gennemføres. Derfor skal MIA 3.01.04 afinstalleres og dermed installere den nyeste version af MIA. MIA kan hentes her: https://miadistribution.KMS.dk/update/Install/MIAinstall.exe
For at opdatere MIA, og omgå fejlmeddelelsen skal følgende gøres:
Luk MIA
Find programmet ”Opdater alle MIA filer” i Windows startmenu
Det kan være nødvendigt at højreklikke på programmet og vælge ”Kør som administrator”
Herefter skulle MIA være opdateret til version 3.01.04, det kan ses i MIA-menuen ”Om MIA”
2.5.5 MIA backup
Det er naturligvis altid en god ide jævnligt at lave backup af sine data. Et par timers forberedelse af en god backup procedure kan forebygge mange spildte timer, problemer og frustrationer. Det er naturligvis landinspektørfirmaets eget ansvar at sørge for dette. I dette afsnit beskrives hvad du bør tænke over, når du tager backup af MIA-data.
MIA-data består som bekendt af hhv. nogle kort-filer i shape-format og en database. DET ER YDERST VIGTIGT, AT DER TAGES BACKUP AF DATABASE OG KORT-FILER PÅ SAMME TID! Hvis backup af hhv. database og kort-filer er foretaget på forskellige tidspunkter, kan det betyde, at de sager som der er arbejdet på i det mellemliggende tidsrum bliver ødelagt.
Dette afsnit er sidst revideret: 28-05-2010
2.5.5.1 Backup af kortfiler
Hvis du er i tvivl om, hvor kort-filerne er placeret, kan du gå ind i MIA og vælge Hjælp - Om MIA:
Her kan stien til kortfilerne ses nederst.
Det er denne mappe, der skal tages backup af. Der findes forskelligt software på markedet, som kan sættes op til at lave backup af filer med faste intervaller.
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
2.5.5.2 Backup af database - Access
Hvis man har Acces database og er i tvivl om, hvor den findes, kan man også her gå ind i MIA og vælge Hjælp - Om MIA. Databasen hedder for MIA3 MIAApplikationDB_3.mdb . Det er denne fil, der skal tages backup af.
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
2.5.5.3 Backup af database - MySQL
I det nedenstående beskrives en metode til at lave backup af MySQL databasen. Backup kan laves som SQL dump vha. programmet MySQL Administrator, som kan hentes her: http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/ . Der er tale om en samlet pakke af tre hjælpe-programmer til MySQL. Bemærk venligst at GST IKKE yder support på disse programmer!
Det er ikke nødvendigt at installere disse programmer på den PC/server, hvor MySQL kører. De kan sagtens køres fra en anden PC, hvis IP-adressen til serveren kendes. Den skal indtastes, når programmet startes. Username og password skal ikke indtastes:
I programmet vælges Backup i venstre side. Klik på "New project". Marker databasen "miamysqldb_3", som er MIA3 databasen. Klik på pilen, hvorefter "Backup Content" bliver udfyldt som vist nedenfor:
Ved at klikke på knappen "Execute Backup Now", dannes en SQL-fil, som bør gemmes et sikkert sted.
Bemærk iøvrigt, at det under fanebladet Schedule er muligt at sætte programmet op til at lave regelmæssig backup af databasen. Her bør man tænke over, at SQL filen skal dannes, INDEN der evt. laves backup af filer på serveren, således at SQL filen kommer med i fil-backup'en.
Hvis databasen senere skal genoprettes, kan SQL filen importeres under "Restore". Denne metode kan også anvendes til at flytte databasen fra een server til en anden. Husk i så fald også at ændre IP-adressen på samtlige klienter i MySQL ODBC Connector.
Dette afsnit er sidst revideret: 17-03-2010
2.5.5.4 Backup af database - MS SQL Server
I det nedenstående beskrives en metode til at lave backup af MS SQL Server databasen.
Åbn ”SQL Server Management Studio Express”. Højreklik på databasen MIAMSSQLDB_3 og vælg ”Tasks” – ”Back up…”. Herved kommer nedenstående frem:
Vælg under Destination hvor backup data skal placeres. Vælg ok.
Dette afsnit er sidst revideret: 28-05-2010
Søg i vejledningen
0 Comments