Skip to end of banner
Go to start of banner

MIA-systemvejledning til matrikulær sagsbehandling

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 12 Next »

Vejledningen er revideret d. 28. maj 2010

Indholdsfortegnelse

Velkommen til Geodatastyrelsens digitale vejledning for MIA (Matrikulært Informations- og Ajourføringssystem).

Du finder den gamle PDF-version af vejledningen i nedenstående vedhæftning:

MIA-vejledning.pdf

Vi gør opmærksom på, at vedhæftningen ikke er ajourført siden d. 28. maj 2010.

Kapitel 1: Om MIA

Kapitel 2: I gang med MIA

Kapitel 3: Sagsoversigten

Kapitel 4: Sagsbilledet

Kapitel 5: Import og eksport af data i én sag

5.1 Download matrikeldata fra GST

Inden der kan importeres matrikulære data som grundlag for udarbejdelse af en matrikulær sag i MIA, skal disse data downloades. Dette foregår dette via en Distributionsserver, der er etableret hos GST. Opkaldet til Distributionsserveren foregår via Sagsbilledet fra menupunktet Import/eksport (eller via https://miadistribution.gst.dk/). Herfra vælges Start distributionsserveren. MIA vil herefter via internettet kalde den URL, hvor Distributionsserveren findes.

GST styrer adgangen til Distributionsserveren via brugernavn og password.

Når der er etableret forbindelse til Distributionsserveren, vil billedet nedenfor blive vist på skærmen.

I nærværende tekst, vil det blive beskrevet, hvorledes en ejendom udvælges og downloades. For nærmere beskrivelse af MIA distributionsservereren, klik på "Vejledning" øverst i skærmbilledet.

Udvælgelsen af ejendomme gøres hurtigst ved at indtaste matr.nr. og ejerlavskode/ejerlavsnavn øverst på siden. Alternativt kan et jordstykke fremsøges ved at tilvælge om søgefunktionen skal være efter adresse eller stednavn.
Det er desuden muligt at uploade en kommasepareret fil med en liste over samtlige matrikelnumre. Læs nærmere om denne funktion ved at klikke på “Upload” øverst i skærmbilledet.

Når ønskede ejendom er indtastet vælges denne via den fremkomne dropdown. Jordstykket skulle nu gerne vises på skærmbilledet. Det er herfra muligt at selektere hvilke jordstykker, der ønskes i udtrækket, ved at trykke på et jordstykke af gangen i kortet. Når der trykkes på et jordstykker fremkommer nedenstående dialogboks:

Såfremt jordstykket ønskes som en del af ens udtræk, skal man trykke på “+Matr.nr.”, hvorefter dette jordstykke vil blive highlightet i kortet og dermed blive en del af ens udtræk. Hvis man ønsker at tilføje tilstødende jordstykker til ens udtræk vælger man “+Nabo matrikler”, hvorefter disse jordstykker vil blive highlightet i kortet og dermed blive en del af ens udtræk. Bemærk at “+Matr.nr.” indgår i “+Nabo matrikler”. Såfremt man vælger “+BFE-nr.” tilføjes alle tilhørende jordstykker til ejendommen til ens udtræk. Der er mulighed for at vise hele denne ejendom på kortet ved at trykke på “Vis på kort” og ellers få vist ejendomsoplysningerne for ejendommen ved at trykke på “Vis ejendom”. Såfremt for mange jordstykker er valgt til sit udtræk, og man ønsker at starte forfra er dette muligt ved at trykke på “Nulstil” øverst i skærmbilledet.

Det anbefales, at der hentes et minimum af ejendomme/matrikler til den matrikulære sag, da dette vil mindske risikoen for at sagen bliver uaktuel.

Der kan læses mere om udvælgelse af matrikelnumre og ejendomme i https://geodatastyrelsen.atlassian.net/wiki/spaces/ERPO/pages/2668462174/Kapitel%2B5%2BImport%2Bog%2Beksport%2Baf%2Bdata%2Bi%2Bn%2Bsag#5.2-Udv%C3%A6lgelse-af-matrikelnumre-og-ejendomme.

For at se, hvilke jordstykker, der er valgt til ens udtræk, skal man øverst i skærmbilledet trykke på “Udtræk”.

Herefter vil de valgte jordstykker blive listet i en ny dialogboks.

Det er nu muligt at fravælge en eller flere jordstykker, hvis man har fået valgt en ejendom for meget (ved at fjerne fluebenet ud for ejendommen). Hvis man har glemt en ejendom skal boksen lukkes, hvorefter man kan vælge ejendommen til MIA-sag i hovedbilledet. De jordstykker, der allerede er valgt, fravælges ikke ved at gøre dette.

Landsdækkende ejerlavstabel
Hvis der svares Ja til "Landsdækkende ejerlavstabel", vil alle Danmarks ejerlav komme med i zip-filen, hvilket kan betyde at import i MIA forøges med ca. 10 minutter.
Det anbefales derfor kun at vælge denne mulighed, hvis der er opstået rod i ejerlavstabellen i MIA eller hvis den er forældet.

Supplement til sag
Her skal der svares Ja, hvis en MIA-sag skal suppleres med ekstra jordstykker.
Hvis der svares Ja til supplering, SKAL der indtastes sagsID (SagsnummerID), og her er det vigtigt, at der indtastes det rigtige sagsID.
Hvis der ønskes at lave et helt nyt, komplet udtræk med samme sagsID som et tidligere udtræk, kan "Supplement til sag" også anvendes.

Buffer (meter)
Inden man klikker Download, er det vigtigt at sætte bufferen.
Bemærk! Bufferzonen på distributionsserveren følger skellene rundt langs ejendommens afgrænsning. Det er desværre ikke muligt at se denne bufferzone, inden filerne dannes. Dette er valgt af hensyn til performance, idet bufferzonens dannelse vil tage næsten lige så lang tid som at danne selve filerne.

Kontrol (advarselsliste)
Hvis der svares Ja, vil udtrækkets jordstykker blive registreret på miniMAKS advarselsliste og der vil blive tildelt et sagsID. Dette er nødvendigt for senere at kunne indsende sagen til GST.
Hvis der svares Nej, vil udtrækkets jordstykker ikke blive registreret på miniMAKS advarselsliste og der vil ikke blive tildelt et sagsID. Denne mulighed kan evt. vælges, hvis der skal laves et udtræk til forberedende arbejde.
Bemærk: Sager lavet på udtræk uden advarselsliste og sagsID kan ikke indsendes til GST.
Bemærk: For supplerende udtræk til sag-på-sag skal der svares Nej til "Kontrol (advarselsliste)"
Bemærk: At der ved at trykke på “Vis advarsel” er mulighed for at se hvem, der arbejder på det jordstykke, som var ønsket i ens udtræk.

SagsnummerID
SagsID for den sag, som skal suppleres, eller hvor der skal trækkes nyt udtræk.
Skal kun indtastes, hvis der er valgt Ja til "Supplement til sag"

IndsenderID
IndsenderID er tilsendt fra kort og matrikelstyrelsen ved brugeroprettelse i miniMAKS.
IndsenderID skal ikke nødvendigvis være for den sagsansvarlige landinspektør, men kan være for den person, som udarbejder sagen.
Skal indtastes, hvis der er valgt Ja til "Kontrol advarselsliste".

RekvirentID
RekvirentID er tilsendt fra kort og matrikelstyrelsen ved brugeroprettelse i miniMAKS.
RekvirentID skal være for den sagsansvarlige, beskikkede landinspektør.
Skal indtastes, hvis der er valgt Ja til "Kontrol advarselsliste".

Når der klikkes "Dan udtræk", vil der komme en boks op, og filerne vil blive dannet. Afhængig af, hvor mange ejendomme, der er valgt, og disses størrelse, kan det tage fra få sekunder og op til ca. 50 minutter at danne filen.

Klik på linket ud for Download. I dette tilfælde 1567816.zip.
Nummeret der tildeles filen er tilfældigt.
Der vil nu komme en boks op, hvor der skal vælges "Save" eller "Gem" afhængig af hvilken browser, der er installeret på den enkelte PC.
På visse PCere kan det være nødvendigt at højreklikke på linket og vælge "Gem destination som..." eller "Save target as..."

Når der er valgt en mappe, hvor filen skal gemmes, vil filen blive hentet ind i MIA, og ellers skal man i MIA trykke på “Import/eksport” efterfuldt af “Importer matrikeloplysninger fra zip fil”.

5.1.1 Udtræk til sag på sag

En forudsætning for at du kan begynde sag-på-sag, er at den sag du skal trække data fra (Sag 1) er uploadet til ERPO, og at sagsdata er udstillet som foreløbige data på Datafordeleren, hvilket sker automatisk når sagen sendes til kommunen eller GST.

Du skal bruge sagsID for denne sag (Sag1) for at danne udtræk for Sag2.

Bemærk, at:

  • Der i denne første version af sag-på-sag funktionalitet ikke kan suppleres med produktionsdata.

  • Det er ikke muligt at få buffer-zone med i udtrækket til sag-på-sag.

  • iISag 1 må der ikke være flere, nye, udskilte veje, da disse pt. ikke kan indlæses korrekt i ERPO. Ligeledes kan der heller ikke laves sag-på-sag, hvis der i både Sag 1 og Sag 2 er nye, udskilte veje.

  • Hvis der er nye temalinjer af typen strandbeskyttelse, klitfredning eller fredskov i sag 1, er der risiko for, at Sag 2 ikke kan afsluttes hos GST, og dermed skal omarbejdes.

  • Hvis der i hhv. Sag1 og Sag2 berøres samme matrikulære elementer, fx et matrikelskel, så er der risiko for, at Sag 2 skal omarbejdes, før GST kan afslutte den. Dette forventer GST dog udbedret i en senere version.

  • I Sag 2 må der ikke anvendes delnumre, som er anvendt i Sag 1.

  • Hvis Sag2 skal omarbejdes efter Sag1 er afsluttet, skal der laves nyt “almindeligt” udtræk fra MIA distributionsserveren, og før dette kan foretages, skal Sag2 først “afregistreres” som sag-på-sag. Der er funktionalitet på vej, så du selv kan foretage denne afregistrering i ERPO, men i første omgang er du nødt til at bede GST om det ved at kontakte ERPO ServiceDesk med oplysning om sagsID for Sag2.

Inden du går i gang

Tjek status for Sag 1 i ERPO, inden du trækker data ud. Hvis fx sagens status er “Revision udsat - sagen hjemsendt” er der en risiko for, at sagen er under omarbejdelse, hvilket kan medføre at sag-på-sag til sin tid ikke vil kunne opdateres, hvis de nuværende tilgængelige data downloades til en sag-på-sag. Kontakt den pågældende landinspektør.

Sådan gør du

  1. Vælg “Udtræk” i øverste i skærmbilledet.

  2. Klik tjekboksen ’SagpåSag’ og indsæt Sag1 sagsID og tryk Hent.

  3. Vælg de matrikelnumre, du vil bruge i din nye sag - Sag 2.

Fejlbeskeder ved udtræk

Fejlbesked

Forklaring

Sag på sag - sagsid er ikke korrekt

Sagsid skal være på 9 cifre.

Sag1 sagsid og supplerende udtræk sagsid er ens.

Fejlbeskeden kommer hvis sagsID for Sag 1 og supplerende udtræk er angivet ens.

Sagen er ikke 'tidligt udstillet' i ERPO, det skal den være for at kunne bruges som en sag1 til sag på sag.

Sagen er ikke udstillet på datafordeleren eller der er uploadet ny MIA-pakke efter sagen har været udstillet. For at der kan trækkes data fra sagen til sag-på-sag, skal sagen være udstillet via ERPO. Dette sker automatisk når sagen sendes til kommunen eller GST, men det kan også foretages manuelt i ERPO under “Høring/Udstilling” → “Initier udstilling af data”.

Mindst ét matrikelnr skal være valgt til download (ikke kun Delnr).

Der er kun valgt et udtræk med <ejerlavskode>, <Delnr .>. Der skal vælges mindst ét matrikelnr.

Sag1 med sagsid … er afsluttet.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er afsluttet, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

Sag1 med sagsid … er annulleret.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er annulleret, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

Sag1 med sagsid … er aflyst.

Meddelelse kommer hvis der laves supplerende udtræk på en sag der er aflyst, når sagen samtidig har en sag2 tilknyttet (*)

( * ) Hvis Sag2 skal omarbejdes efter Sag1 er afsluttet, skal der laves nyt “almindeligt” udtræk fra MIA distributionsserveren, og før dette kan foretages, skal Sag2 først “afregistreres” som sag-på-sag. Der er funktionalitet på vej, så du selv kan foretage denne afregistrering i ERPO, men i første omgang er du nødt til at bede GST om det ved at kontakte ERPO ServiceDesk med oplysning om sagsID for Sag2.

Læs evt. mere om sag på sag i ERPO i Kapitel 5: Sag på sag .

5.2 Udvælgelse af matrikelnumre og ejendomme

distributionsserveren er det vigtigt at huske at få valgt alle matrikelnumre og ejendomme, som indgår i sagen. Hvis man glemmer et matr.nr. eller en ejendom i første download, kan der dog efterfølgende suppleres, men det nemmeste er at få alt med første gang.

Omvendt skal man også passe på ikke at få mere med end der indgår i sagen.
Dels vil disse matrikelnumre være unødigt registreret på miniMAKS advarselslisten.
Dels vil et for stort udtræk forhøje risikoen for, at sagsdata bliver uaktuelle, inden sagen når at blive registreret hos GST. Dette vil medføre at sagen skal omarbejdes.

miniMAKS stiller nogle krav, som man skal tænke over allerede ved download af data. miniMAKS kræver, at disse elementer skal vælges/udpeges på distributionsserveren:

  • jordstykker, som ændres ved matrikulære ændringer

  • jordstykker, hvor der sker korttilpasning. Et jordstykke er udsat for korttilpasning, hvis tilstødende skel er ændret.

På MIA distributionsserveren er det efter opslag på et matr.nr. muligt at vælge:

  • Vælg ejendom til MIA-sag

  • Vælg matrikel til MIA-sag

  • Vælg matrikel til MIA-sag (inkl. nabomat.)

Vælg ejendom til MIA-sag
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom

  • alle jordstykker for ejendommen med i udtrækket (både kort og registerdata)

Hvis et matr.nr. vælges, kommer den samlede faste ejendom altid også med i udtrækket.
Derfor er det yderst sjældent, at det er nødvendigt at vælge en hel ejendom.
Det er kun i disse tilfælde nødvendigt at vælge en hel ejendom:

  • hvis alle jordstykker i ejendommen ændres ved matrikulære ændringer og/eller korttilpasning

  • hvis ejendommen skal sammenlægges under anden ejendom.

Vælg matrikel til MIA-sag
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom

  • det aktuelle jordstykke (både kort og registerdata)

  • registerdata for øvrige jordstykker i ejendommen. For disse jordstykker kan der ikke foretages
    ændringer i sagen, da de ikke er valgt. Dataene kommer med af hensyn til skematisk redegørelse.

Denne mulighed bør vælges i langt de fleste tilfælde for at kunne udpege præcis de jordstykker, som indgår i sagen.

Vælg matrikel til MIA-sag (inkl. nabomat.)
Når denne mulighed vælges, kommer disse objekter med i udtrækket:

  • den samlet faste ejendom for det aktuelle jordstykke

  • den samlet faste ejendom for de omkringliggende jordstykker

  • det aktuelle jordstykke (både kort og registerdata)

  • de omkringliggende jordstykker (både kort og registerdata)

  • registerdata for øvrige jordstykker, som ikke er valgt, men som indgår i nogle af ejendommene. For disse jordstykker kan der ikke foretages ændringer i sagen, da de ikke er valgt. Dataene kommer med af hensyn til skematisk redegørelse.

Denne mulighed bør vælges med stor omtanke, idet den kan vælge mange flere jordstykker end der berøres i sagen.

Bufferzone
Bufferzonen defineres som det område af kortet, som ligger rundt om de matrikelnumre, der downloades fra MIA distributionsserveren. Dvs. det område af kortet udenom de matrikelnumre, som er valgt på distributionsserveren.
I dette område er det ikke muligt/tilladt at foretage ændringer. Dvs dette område er kun med i udtræk af hensyn til sagens kort-dokumenter, f.eks. ændringskort.

  • No labels